iFLUX lanceert PFAS-cartridge om de mobiliteit van PFAS-verontreiniging te monitoren

Geplaatst op woensdag 12 februari 2020

Er is al veel over PFAS geschreven dus het wiel moeten we niet heruitvinden. Als het gaat over het gedrag van PFAS in grondwater daarentegen, is er meer onduidelijkheid.

De iFLUX PFAS-cartridge is er nu om dat op te lossen en inzicht te geven in de ondergrondse dynamiek van PFAS!

Hoe komen PFAS-verontreinigingen in ons grondwater?

Veel van de perfluoralkylzuren zijn mobiel, persistent, bioaccumulerend, en vergaan niet.

De milieu- en gezondheidseffecten van PFAS zijn niet te ontkennen. PFAS zijn terug te vinden in allerlei industriële toepassingen en alledaagse producten. Gaande van regenkledij en voedselverpakkingen tot blusschuim enzovoort. Dit vooral door de hittebestendigheid en aantrekkingskracht tot water en olie van PFAS. PFAS of Poly- en Perfluoroalkylstoffen breken niet af in het milieu. De afgelopen 50 jaar heeft het gebruik van PFAS geleid tot hun wereldwijde alomtegenwoordigheid. Tegenwoordig zijn ze zelfs te vinden in natuurlijke drinkwaterbronnen.

Inzicht in het gedrag van PFAS in het grondwater is dan ook belangrijk om de verspreiding van deze chemicaliën beter te begrijpen.

Contacteer ons via info@ifluxsampling.com en ontdek hoe we ook jouw project kunnen optimaliseren door het in kaart brengen van de verspreiding van PFAS.

 

Door de mobiliteit en de persistentie van PFAS in de bodem en het grondwater zullen PFAS grotere pluimen vormen dan andere verontreinigingen in dezelfde hydrogeologische omgeving. [1]


Internationale partners in crime tegen de verspreiding van PFAS

Samen met Cyclopure (VS) en SGS (België) heeft iFLUX een state-of-the-art oplossing ontwikkeld om PFAS-componenten op te vangen uit het grondwater voor verdere analyse.

Na een uitgebreide studie- en validatiecyclus wordt de iFLUX PFAS-cartridge gelanceerd. Deze passieve sampler kan gebruikt worden om de richting en stromingssnelheid van PFAS contaminaties in het grondwater te monitoren.

Cyclopure’s DEXSORB® en SGS analyse-expertise in combinatie met de monitoringtechnologie en -apparaten van iFLUX maken het mogelijk om de mobiliteit en de massaflux van een set van 12 PFAS-componenten (inclusief PFOA en PFOS) te monitoren. 

iFLUX (www.ifluxsampling.com) beschermt onze omgeving met een gepatenteerde technologie die de dynamiek van de ondergrond in kaart brengt. Dit doen ze door het meten van grondwater en vervuilingsstromen voor milieuconsultants en overheden. Dit soort metingen kwantificeren de hoeveelheid ondergrondse vervuiling, de snelheid waarmee deze zich verspreidt en de richting waarin deze zich beweegt. Dit soort informatie vermindert de onzekerheid en verbetert saneringsprojecten.

Fluxmetingen leveren essentiële informatie op voor, tijdens en na het beheer van de bodemverontreiniging. Door deze nieuwste cartridge is dit nu ook mogelijk voor de opkomende PFAS-verontreinigingen.

Cyclopure (www.cyclopure.com) is een toonaangevende innovator op het gebied van waterzuiveringstechnologieën. Zij hebben DEXSORB® ontwikkeld, op basis van cyclodextrine, voor het opvangen en verwijderen van microtoxines uit grondwater en andere waterbronnen. De DEXSORB®-adsorbentia zijn duurzaam gemaakt en kunnen snel en veilig honderden microverontreinigingen uit water verwijderen, waaronder PFAS-chemicaliën met een korte en lange keten. De mogelijkheid tot extractie van verontreinigingen uit de bodem voor analyses in het labo maakt het gebruik van DEXSORB® ideaal voor de PFAS cartridge.

SGS (https://www.sgs.be/) is een wereldleider op het vlak van laboratoriumtests, met bewezen expertise in betrouwbare, hoogwaardige milieumetingen en -analyses. Dit maakt SGS een ideale partner voor nauwkeurige analyses van opkomende verontreinigingen zoals PFAS. SGS biedt een laboratorium met de expertise en de instrumenten die nodig zijn om tijdig hoogkwalitatieve testen uit te voeren.

 

Wat zijn PFAS en waarom zijn ze een opkomende verontreiniger?

Per- en polyfluorkoolwaterstoffen (PFAS) worden ook wel perfluorchemicaliën (PFK's) genoemd. Ze worden geclassificeerd als opkomende milieuvervuilende stoffen op basis van de toenemende belangstelling voor regelgeving, het potentiële risico voor de gezondheid van de mens en het milieu, en de zich ontwikkelende regelgevingsnormen.

PFAS, waaronder perfluoroctaanzuur (PFOA) en perfluoroctaansulfonzuur (PFOS), zijn een klasse van gefluoreerde chemicaliën die in veel industriële en consumentenproducten worden gebruikt. Ze worden vooral gebruikt voor hun oppervlakteactieve eigenschappen, bijvoorbeeld in kookgerei, textiel, blusschuim, metaalplaten, halfgeleiders, papier en verpakkingen, coatingadditieven, schoonmaakproducten en pesticiden.

Omdat ze zeer sterke koolstoffluoride verbindingen bevatten, breken ze bijna niet af in het milieu. Zo kregen ze de naam 'forever chemicals'. Sommige zijn bioaccumulatief.

Een van de uitdagingen met PFAS is hoe snel ze zich kunnen verspreiden in ons grondwater. Dat maakt hun vervuiling moeilijk in te dammen.

Als je jouw klant meer inzicht wilt geven in hoe PFAS zich op zijn terrein verspreidt en de sanering ervan wilt optimaliseren, neem dan contact met ons op via info@ifluxsampling.com.

 

[1] ITRC-factsheet

Welke contaminanten kunnen we meten?