iFLUX brengt slim waterbeheer in een stroomversnelling dankzij kapitaalinjectie van 1,36 miljoen

Geplaatst op donderdag 9 mei 2019

Investeringsfondsen Qbic II en VMH (Vlaamse Milieuholding) gaven vorige week groen licht voor een investering in iFLUX. Deze kapitaalinjectie zorgt ervoor dat we deze problematiek op globaal niveau kunnen aanpakken.

Bekijk de rapportage op Kanaal Z via deze link.

Klaar voor internationale uitbouw

“Onze klanten krijgen met behulp van flux resultaten veel beter zicht op de risico’s van een bodemverontreiniging, en zijn zo in staat om een gerichter en kostefficiënter saneringsplan op te stellen. Dankzij onze kennis en het vertrouwen dat we binnen de sector hebben opgebouwd, zijn we klaar voor een doorbraak op grotere schaal”, vertelt CEO Tim Op ‘t Eyndt, die verantwoordelijk is voor de commerciële en internationale uitbouw.

Het bedrijf voert vandaag voornamelijk projecten uit in Vlaanderen, dat onder impuls van OVAM een voortrekkersrol speelt in duurzaam grondwaterbeheer met innovatieve technieken. “De problematiek is echter globaal, en deze kapitaalronde zal ons helpen de iFLUX-technologie over de grenzen heen te dragen. Zo kijken we in eerste instantie naar de omliggende landen en de Verenigde Staten.”

Blijven innoveren

Het verhaal van iFLUX startte in 2017. Dat jaar lanceerden Goedele Verreydt, Tim Op ‘t Eyndt en Filip Meesters hun innovatieve technologie. De nieuwe investering zal ook worden ingezet voor de uitbouw van het team én de digitalisatie van de technologie.

“Grondwater is slechts het begin van ons verhaal. We hebben de ambitie om met iFLUX de verspreiding van procesparameters en milieupolluenten doorheen de gehele waterketen vast te leggen”, vertelt Goedele Verreydt, bedenker van de technologie. “Daarom integreren we onze meetmethode vandaag in een real-time sensing applicatie, om zo unieke data aan te leveren die helpen om grondwater sneller en efficiënter te beheren. We evolueren van probleembeheersing in grondwater naar oppervlaktewater, waterzuivering, procesflow en preventie. We hebben de ambitie om dé speler bij uitstek worden voor het opvolgen van fluxen in eender welk waterig midden.”

1,36 miljoen euro

De ontwikkeling van de iFLUX-technologie en de uitbouw van hun marktaandeel wordt vanaf nu ondersteund door 2 grote fondsen. Qbic II (het Belgisch interuniversitair risicokapitaalsfonds) leidde deze kapitaalsronde.  “We zien een groot potentieel in het verhaal van iFLUX. Het is ondertussen bewezen dat de technologie werkt in de strijd tegen grondwatervervuiling, en door de ontwikkeling van real-time sensor kunnen ze ook een cruciale rol spelen in de evolutie naar Smart Water Grids”, vertelt Sofie Baeten van Qbic II.

Qbic II investeert samen met VMH (het investeringsfonds van de Vlaamse Overheid), naast Uantwerpen en een groep historische investeerders 1,36 miljoen euro. “Drinkwater is een schaars goed. We moeten er dus voor zorgen dat de kwaliteit van onze waterbronnen goed is en blijft. Door deze nieuwe Vlaamse technologie kunnen we weer een stap verder gaan in de bescherming van ons grondwater. Met de steun van VMH kan dit bedrijf zich verder ontwikkelen en ook de Vlaamse technologie in het buitenland verder verspreiden.” - Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel.